Χρήση του Φθορίου για την Πρόληψη της Τερηδόνας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση του φθορίου είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της τερηδόνας, κάτι που έχει αποδειχθεί επιστημονικά μέσα από πληθώρα ερευνών που διεξάγονται πάνω από επτά δεκαετίες.
Το φθόριο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη της τερηδόνας και, συγχρόνως, ασφαλές για τη γενική υγεία του ανθρώπου, εφόσον τηρούνται οι οδηγίες του παιδοδοντιάτρου σχετικά με την ενδεικνυόμενη δοσολογία του ανά ηλικία. Είναι ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στη φύση (κάποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν φυσικώς φθοριωμένο πόσιμο νερό), αλλά και σε τροφές που καταναλώνονται καθημερινά. Έχει προστεθεί -κατά καιρούς- στο πόσιμο νερό, στο αλάτι και το γάλα, σε χώρες του εξωτερικού (και πιλοτικά μόνο στη χώρα μας).
 
Η προστασία που παρέχει το φθόριο στα δόντια είναι κυρίως από την τοπική εφαρμογή του. Ενδυναμώνει την αδαμαντίνη των δοντιών, κάνοντάς την πιο ανθεκτική απέναντι στα οξέα που παράγονται κατά την κατανάλωση σακχάρων, ενώ έχει και έμμεση δράση εναντίον των μικροβίων της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, παρεμβαίνοντας στο μεταβολισμό τους. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι το φθόριο παραμένει ακόμη το σημαντικότερο μέσο πρόληψης της οδοντικής τερηδόνας, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. 
 
Το φθόριο υπάρχει στις οδοντόκρεμες και τα στοματικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται στο σπίτι, αλλά και στα προϊόντα φθορίωσης (φθοριούχα ζελέ και βερνίκια) που εφαρμόζονται στο οδοντιατρείο.
© thesspaidodontiatro.gr - Tollili Christina - Παιδοδοντίατρος, Χειρουργός Οδοντίατρος. All Rights Reserved.

Επικοινωνία

Πυλαίας 43, Κάτω Τούμπα, Τ.Κ. 54454, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

(+30) 2310 932 854

(+30) 6972645405

  info@thesspaidodontiatro.gr

 www.thesspaidodontiatro.gr

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό Δελτίο

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε email από τις τελευταίες ενημερώσεις.