Σημασία των πρώτων (νεογιλών) δοντιών στα παιδιά

 

Τα νεογιλά δόντια είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη στοματική υγεία. Η διατήρησή τους στο στόμα μέχρι τη φυσιολογική τους απόπτωση επιβάλλεται για τους εξής λόγους:
  • Διατήρηση των διαστάσεων των γνάθων.
  • Διατήρηση και βελτίωση της εμφάνισης του προσώπου.
  • Διατήρηση υγιούς στοματικού περιβάλλοντος, άρα και της γενικότερης υγείας του οργανισμού.
  • Αποβολή της λανθασμένης αντίληψης ότι η εξαγωγή των νεογιλών δοντιών λύνει το πρόβλημα (έχει παρατηρηθεί ότι οι μητέρες παιδιών με τερηδόνα πρώιμης παιδικής ηλικίας εμφανίστηκαν πιο θετικές απέναντι στην πρόληψη, όταν τα δόντια των παιδιών τους σφραγίστηκαν και όχι όταν εξήχθησαν).
  • Πρόληψη και ανακούφιση από τον πόνο.
  • Φυσιολογικές λειτουργίες μάσησης και ομιλίας.
 
Τα τερηδονισμένα (χαλασμένα) παιδικά δόντια συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος γεμάτου μικρόβια, με τις όποιες επίφοβες επιπτώσεις στην υγεία του στόματος, των μονίμων δοντιών που θα ανατείλουν, αλλά και του οργανισμού του ίδιου. Ενέχουν την πιθανότητα πόνου, αποστημάτων και ταλαιπωρίας, με απουσίες από τις καθημερινές δραστηριότητες τόσο των ίδιων των παιδιών, όσο και των γονέων τους.
 
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ένα υγιές, όμορφο χαμόγελο και οφείλουμε να τα προστατέψουμε από τον εφιάλτη του πόνου. Για το λόγο αυτό, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της τερηδόνας είναι ευκολότερη και προτιμότερη από την ανακούφιση ενός πονόδοντου.
© thesspaidodontiatro.gr - Tollili Christina - Παιδοδοντίατρος, Χειρουργός Οδοντίατρος. All Rights Reserved.

Επικοινωνία

Πυλαίας 43, Κάτω Τούμπα, Τ.Κ. 54454, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

(+30) 2310 932 854

(+30) 6972645405

  info@thesspaidodontiatro.gr

 www.thesspaidodontiatro.gr

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό Δελτίο

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε email από τις τελευταίες ενημερώσεις.