Θηλασμός δακτύλου ή πιπίλας

Και οι δύο αυτές συνήθειες οδηγούν σε ανωμαλίες στην ανάπτυξη των γνάθων και τη θέση των προσθίων δοντιών, όταν γίνονται με μεγάλη ένταση και για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα (άνοιγμα μπροστά όταν τα πίσω δόντια κλείνουν, γλώσσα ανεμπόδιστη που πετάγεται μπροστά στην κατάποση, πεταχτά δόντια, στενή και προεξέχουσα άνω γνάθος).
Τα περισσότερα παιδιά σταματούν μόνα τους το θηλασμό της πιπίλας μετά την ηλικία των τεσσάρων χρόνων, οπότε οι παραπάνω ανωμαλίες αυτοϊώνται. Το πιπίλισμα του δακτύλου αυτοπεριορίζεται με μεγαλύτερη δυσκολία και μπορεί να χρειαστεί παρέμβαση είτε λεκτική (ημερολόγιο καταγραφής των προσπαθειών του παιδιού και επιβράβευση), είτε οδοντιατρική (με ειδική συσκευή, το καρχαριάκι).
 
Χαρακτηριστικά πιπίλας
 
Η σωστή επιλογή της πιπίλας μπορεί να μειώσει τυχόν προβλήματα στα δόντια και στις γνάθους του παιδιού. Το μέγεθος της πιπίλας πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να μη χωράει ολόκληρη στο στόμα του παιδιού. Η θηλή πρέπει να είναι μαλακή, με όσο το δυνατό λεπτότερο και ευλύγιστο αυχένα. Το σχήμα της πρέπει να είναι ανατομικά συμμετρικό, για να είναι πάντα σωστά τοποθετημένη στο στόμα του μωρού. Θα πρέπει να έχει πεπλατυσμένο σχήμα και μικρό ύψος, ώστε να επηρεάζει όσο το δυνατόν λιγότερο την ανάπτυξη των γνάθων. Η προστατευτική ασπίδα πρέπει να έχει κατάλληλη καμπυλότητα, για να εφαρμόζει ικανοποιητικά στην περιοχή των χειλιών και να έχει πολλές και μεγάλες τρύπες αερισμού, ώστε να μην ερεθίζεται το δέρμα γύρω από τα χείλη από το σάλιο. 
 
  • Η πιπίλα πρέπει να είναι κατασκευασμένη με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι εντελώς αδύνατη η αποσυναρμολόγησή της από ένα παιδί.
  • Η στήριξη της πιπίλας με κορδέλα γύρω από το λαιμό του μωρού απαγορεύεται αυστηρά, διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πνιγμού.
  • Η πιπίλα δεν πρέπει ποτέ να επικαλύπτεται με μέλι, ζάχαρη ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό, γιατί μπορεί να προκληθεί τερηδόνα στα δόντια του παιδιού.
  • Η πιπίλα δεν πρέπει να καθαρίζεται μέσα στο στόμα της μητέρας με το σάλιο της.
 
Η χρήση πιπίλας είναι ένας συνηθισμένος τρόπος κάλυψης της ανάγκης του θηλασμού, πού μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά, κατά της συνήθειας θηλασμού του δακτύλου.
© thesspaidodontiatro.gr - Tollili Christina - Παιδοδοντίατρος, Χειρουργός Οδοντίατρος. All Rights Reserved.

Επικοινωνία

Πυλαίας 43, Κάτω Τούμπα, Τ.Κ. 54454, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

(+30) 2310 932 854

(+30) 6972645405

  info@thesspaidodontiatro.gr

 www.thesspaidodontiatro.gr

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό Δελτίο

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε email από τις τελευταίες ενημερώσεις.